FORUM KONUK DEFTERI MOVIE FLASH KLIPLER Lazca Dil Kursu Karadenizin Intikamı - Milliyet/Hürriyet 06 03 2006 / Lazuri.Com

Doğanın intikamı!
"Karadeniz sahil yolunda dolguyla yol yapmak yanlıştır. Deniz geri alır" diyen uzmanlar haklı çıktı. Yolun Güngören mevkiinde dalgalar milyonlarca dolar harcanarak yapılan asfaltı söktü

Şükran Özçakmak

Doğanın İntikamı!Karların erimesi ve rüzgârın şiddetiyle yükselen dalgalar, Rize'nin Fındıklı ilçesi Güngören mevkiinde milyonlarca dolar harcanarak yapılan Karadeniz sahil yolunun bir kısmını alıp götürdü. Sular altında kalan güzergâhta deniz doldurularak yol yapılamayacağı yolundaki mahkeme kararlarına işaret eden uzmanlar, uyarılarının dinlenmediğini, ancak doğanın kendisinden götürüleni geri aldığını söylediler.

347.3 milyon dolar...
Deniz doldurularak yapılan yol, zaman zaman 4-5 metreyi bulan dalgalar tarafından dövüldü, dolguda kullanılan taş ve kayalar sökülüp yolun üzerine fırladı. Dalgaların geri çekilmesiyle çalışma başlatan Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri, denizin savurduğu kayaları toplayarak kapanan yolu trafiğe açtı.

Karayolları'nın verdiği bilgiye göre, yüzde 44'ü tamamlanan 77 kilometrelik Çayeli-Ardeşen-Fındıklı-Hopa geçişine bugüne kadar 347.3 milyon dolar harcandı. Dalgalarla meydana gelen tahribat nedeniyle milyonlarca dolarlık zarar meydana geldi. Bu güzergâhta deniz dolgusuyla yol yapılamayacağı yönünde beş ayrı mahkeme kararı var. Dava dosyaları da hâlâ temyiz incelemesi nedeniyle Danıştay'da...

'Deniz geri alıyor'
"Deniz dolgusuyla yol yapılırsa doğanın intikam alacağı" yönünde sürekli uyarıda bulunan Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Eruzun, şunları söyledi:

"Kaç yüz milyon dolar denize döküldü? Deniz götürecek, müteahhit dağları dinamitleyip denizi tekrar tekrar dolduracak ve para kazanacak. Hani mahmuzlar yolu koruyacaktı? Hukuksuz olan bu yolu başlatan AKP hükümeti değil, ancak bu yanlışı devam ettirmek için neden bu kadar ısrarlı?"

'Maliyet artıyor'
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer de, Karadeniz sahil yolunun maliyetinin sürekli yükseldiğine dikkat çekti. Yılmazer, "Doğaya zarar vermeden tüneller yoluyla alternatif projeler üretmiştik. Bizim hesapladığımız maliyet, sahil dolgusunun üçte biri kadardı, ancak onlar 'pahalı' dediler. Bu yol bitmez. Deniz götürür, müteahhit yapar" dedi.

Kaynak: Milliyet

 

Karadeniz'in intikamı
Karadenizin İntikamı!Karadeniz, kendisinden zorla alınana el koydu. Trabzon'da dalgalar sahil yoluna taşınca trafik uzun süre aksadı.

Karayolları 103. Şube Şefi Mehmet Yağcı, aşırı dalgaların yola taş taşıması sonucu Karadeniz Sahil Yolu'nun deniz tarafındaki şeridinin 4 Mart'ta iki noktada ulaşıma kapandığını, ekiplerin aynı gün açtığı yolda herhangi bir tahribat olmadığını bildirdi.

Yağcı, açıklamada, 4 Mart Cumartesi günü İyidere-Rize-Ardeşen Devlet Yolu'nun 25 ve 45. kilometreleri arasında deniz tarafındaki şeridin aşırı dalgaların yola taş taşıması nedeniyle saat 13.00'da ulaşıma kapandığını, Karayolları ekiplerinin çalışması sonucu yolun saat 18.00'da ulaşıma açıldığını belirtti.

Aynı gün saat 14.00'da Ardeşen-Fındıklı-Arhavi devlet yolunun 15- 16. kilometreleri arasında deniz tarafındaki şeridin aynı nedenle ulaşıma kapandığını ifade eden Yağcı, buradaki çalışmaların da saat 17.00'da tamamlanarak yolun ulaşıma açıldığını söyledi.

Dalgalar nedeniyle yolda herhangi bir tahribat olmadığını vurgulayan Yağcı, söz konusu kesimlerde ulaşımın sorunsuz olarak sağlandığını kaydetti.

5-6 METRELİK DALGALAR SAHİL YOLUNA ZARAR VERİR
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Çelik, Karadeniz'de fırtınanın 80-100 kilometreye ulaşması halinde oluşacak 5-6 metrelik dalgaların, sahil yolundaki tahkimatlar ve mahmuzların yıkılmasına neden olacağını savundu.

Prof. Dr. Çelik, Karadeniz Sahil Yolu konusundaki endişelerini çok uzun yıllardır dile getirdiklerini ifade ederek, “Bu yolun, Karadeniz'in dalgalarına dayanamayacağı ortadadır” dedi.

Karadeniz'de 20 Şubat 1999'daki fırtınada, yolun hem eski hem de yeni yapılan bölümlerinde çok büyük tahribatın meydana geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Çelik, “Karadeniz'de fırtınanın 80-100 kilometreye ulaşması halinde oluşacak 5-6 metrelik dalgalarla yoldaki tahkimatlar ve mahmuzlar yıkılır. Bundan yüzde yüz eminiz” diye konuştu.

“ÇİN SEDDİ GİBİ YOL”
Karadeniz Sahil Yolu'nun “yapımı bitmeyen bir yol” olacağını ileri süren Prof. Dr. Çelik, şunları söyledi: "Yola harcanan para, Türkiye'deki diğer yollara yapılan harcamaların ortalamasının üstündedir. Kilometre maliyeti çok fazladır. Ayrıca bakımı, ayakta tutulması, yapımından çok daha pahalı olacaktır. Mevcut durumu düzeltmek söz konusu olamaz. Dünyanın hiçbir yerinde yüzlerce kilometrelik tahkimat, mahmuz yoktur. Yolun yeterli drenajı bulunmamaktadır. Denizden yüksektir. Arkasından seller oluşacak, bunu tahliye etmek mümkün olmayacaktır. Önümüzde bir Çin Seddi yapmışız, bu Çin Seddi'nin suyu geçirmesi yeterli değildir. İyi bir yağışta, iyi bir selde yollar su altında kalacaktır. Bunu yaşadık, yaşayacağız.”

“7-8 METRELİK DALGALAR DİKKATE ALINARAK YOL YAPILDI”
KTÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy* ise hiçbir mühendislik yapısının yüzde yüz güvenli olamayacağını bildirdi.

Prof. Dr. Önsoy, projeye tam uyulduğu takdirde zararların kabul edilebilir sınırlar içinde olacağını belirterek, şunları kaydetti: "Karadeniz Sahil Yolu, 7-8 metrelik dalgalar dikkate alınarak yapıldı. Yol emniyetlidir, hiç kimsenin endişe etmesine gerek yok. Uygulamada teoriye uymayan yanlışlıklar varsa hasarlar olabilir. Karadeniz sahil yolu dünya standartlarına göre yapılmıştır. Bütün mühendislik yapılarında sıfır zarar diye bir şey söz konusu olamaz.”

Kaynak: Hürriyet

*Prof Dr.Hızır ÖNSOY Karadeniz'deki T mahmuzları projelendiren ve bu nedenle Karayollarından ciddi proje paraları alan bir öğretim üyesi. Söylediklerine bu gözle bakmak lazım gerektiğini de hatırlatalım...
Lazuri.Com

 

   

 
Copyright © 2002-2020 Lazuri.Com | Telif Hakları saklıdır.