FORUM KONUK DEFTERI MOVIE FLASH KLIPLER Lazca Dil Kursu TRT'nin demokrasi anlayışı! - Ankara - Milliyet / Lazuri.Com

Fırtına Vadisi'nde santral hortladı

Vadide hidroelektrik santralı (HES) kurmak isteyen şirkete onay verildi. Önceki proje Danıştay İdari Dava Daireleri kararıyla iptal edilmişti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), tarihiyle, kültürüyle, flora ve faunasıyla dünyada koruma altına alınmış 200 merkezden biri olan, doğal sit kapsamındaki Fırtına Vadisi'ne hidroelektrik santralı (HES) kurmak isteyen ARK Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret'e onay verdi.
EPDK'nın 16 Mart 2006'da "Üretim lisansı verilmesini uygundur" dediği Dikkaya Regülatörü ve HES projesi, 26 Mayıs 2005'te Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından reddedildi.

ARK'nın başvurusunu reddeden Kurul'un gerekçesi ise şöyle: "3. derece doğal sit alanında, Çamlıhemşin ilçesinin 7 kilometre kuzeyinde Duygulu köyü sınırları içerisinde Fırtına Vadisi'ndeki Dikkaya'da HES yapılmasının, Yüksek Kurul'un 14 Kasım 2002 gün ve 689 sayılı ilke kararı gereği uygun olmadığından reddine karar verildi."

Dört ayrı yargı kararı
ARK'nın sunduğu bu proje ise Mesut Yılmaz'ın başbakanlığı döneminde Fırtına Vadisi'nde temeli atılan ve çevreciler tarafından açılan dört ayrı yargı kararıyla iptal edilen Dilek-Güroluk Hidroelektrik Santralı'nın 10-15 kilometre aşağısında yer alıyor. Yılmaz'ın 8 yıl önce temelini attığı bu proje ise Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun 2001/27 sayılı "Koruma imar planı (1/25000 nâzım imar planı) yapılmamış doğal sit alanına HES yapılamaz" yönündeki ilke kararıyla iptal edilmişti. Yasal engele rağmen EPDK, Çamlıhemşin Vakfı'nın Bilgi Edinme Yasası gereği "bundan sonra ne olacağı" yönündeki sorusunu şöyle yanıtladı: "Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ile Su Kullanma Hakkı Anlaşması imzalandığına ilişkin bilgilerin kurumumuza sunulması gerekiyor. Şirketin, mevzuattan kaynaklanan izinleri alabilmesi için lisans sahibi olması gerekiyor. Bu işlemlerden sonra üretim tesislerinin inşaatına başlanabilmektedir."

Koruma imar planı yapılmamış olan Fırtına Vadisi'nde Danıştay'ın aldığı ilke kararı doğrultusunda yeni bir HES projesinin yapılamayacağını belirten vakıf avukatı Yaşar Akdeniz, EPDK'nın verdiği "Üretim lisansı uygundur" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a başvurdu.

ÇED raporu gerekmiyor
Fırtına Girişim Sözcüsü avukat Yakup Okumuşoğlu da ÇED Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle artık 50 megavatın altındaki HES projeleri için ÇED raporu gerekmediğini, DSİ'nin 1960'lı yıllarda Fırtına Vadisi üzerinde belirlediği 23 ayrı noktada HES projesi bulunduğunu ve bu projelerin özel şirketler tarafından, yargı kararlarına rağmen tekrar tekrar gündeme getirildiğini belirterek, yasalar zorlanarak Fırtına Vadisi'nin katledilmek istendiğine dikkat çekti.

Eylemlerle sahip çıktılar
Birçok çevreci grubun 1998 yılında santral projesine karşı yaptığı eylemlerle sahip çıktığı bu vadi, Rio Sözleşmesi'ne göre dünyada koruma altına alınan 200 ekolojik bölgeden biri. Kaçkar Dağları'nın kuzey eteklerinde yer alan ve çok dik yamaca sahip olan vadi, 537 odunsu bitki, 109 kuş, 23 memeli, 21 sürüngen türüne ev sahipliği yapıyor. Fırtına Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Avrupa'da acil korunması gereken 100 orman sıcak noktasından biri olarak ilan edildi.

Şükran Özçakmak

Kaynak: Milliyet

   

 
Copyright © 2002-2024 Lazuri.Com | Telif Hakları saklıdır.