"NE KÖMÜR, NE PETROL, NE NÜKLEER, GÜNEŞ, RÜZGAR BİZE YETER!"
"28 Nisan Cumartesi günü saat 12.00'de Küresel Eylem Grubu 'nun Kadıköy'de düzenleyeceği mitinge Fındıklı Derelerini Koruma Platformu olarak, herkesi "NE KÖMÜR, NE PETROL, NE NÜKLEER, GÜNEŞ, RÜZGAR BİZE YETER!" sloganıyla derelerimize ve doğamıza sahip çıkmak adına büyük bir katılımla mitingde yer almaya çağırıyoruz." Doğamıza sahip çıkmak için yarın çok geç olacak. Fırtına Deresi'nde kazanılan hukuki süreçten daha da zorlu bir süreç önümüzdeki. Bu sebeple, bugün gerçekleştirilen panele öncelikle, Fındıklı'daki derelerden ve hidrolik santral yapımı söz konusu olursa yok edilecek olan doğadan fotoğraf kesitleri gösterimiyle başlandı. Mehmet Gürkan'ın objektifinden; hidrolik santralın kurulması planlanan derelerden, bölge coğrafyasından, engel olunmazsa yok olacak kırmızı pullu alabalıklardan, kızılağaçlardan; doğa harikası, el değmemiş, bakir coğrafyadan kareler belki de Türkiye'nin %0 3 elektrik ihtiyacını karşılayacak diye nelerden vazgeçilmek istendiğini göstermesi açısından önemliydi. Fotoğrafların sunumu sırasında Mustafa Okman verdiği bilgilerle yapılması planlanan santralin nelerden vazgeçmek demek olacağını anlattı. Kızılağaçların kendiliğinden yetiştiğini, kesilse de yeniden yetiştiği için yakacak ihtiyacında faydalanıldığını ama bu ağacın suyla beslendiğini dile getirdi. Bölgede yağışın eskiye oranla azalmasıyla derelerdeki suların da azaldığını ve önümüzdeki zamanlarda meydana çıkabilecek su sıkıntısının da göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Adnan Genç, daha önce kazanılan Fırtına Deresi hukuki sürecinden bilgiler aktardı. Fırtına Deresi'nde kazanılan hukuki mücadele Fındıklı derelerinde örnek teşkil edebileceğinden daha önce yapılanlar ve bundan sonraki süreçte yapılabilecekler tartışıldı. Gerek İstanbul'da gerekse Doğu Karadeniz Bölgesi'nde konferanslar düzenlenerek kitlelerin bu konuya ilgisini çekmek ve bilinçlendirmek gerektiğini belirten Genç, hidrolik santralle hedeflenenin Türkiye'nin %0 3'lük elektrik açığının kapatılmasıyken, enerji kaçağının önlenmesiyle % 30'luk bir elektrik açığının engellenebileceğine dikkat çekti. Ayrıca güneş ve rüzgar gibi doğal kaynaklardan, doğaya zarar vermeden ve ekolojiyi bozmadan da enerji elde etmenin mümkün olduğunun altını çizdi.
Av. Mehmedali Beşli , hukuki sürece başlayabilmek için öncelikle iptali talep edilebilecek idari bir işlemin olması gerektiğine dikkat çekerek ancak ondan sonra başvuru hakkının kullanılabileceğini ve hukuki sürecin başlayacağını belirtti. Karadeniz sahil yolu projesinde yapılan eylemlerin medyanın dikkatini çektiği halde insanların yeterince duyarlı davranmaması sonucu etkili olamadığını, bu sebeple de bu kez eylemlerin, halkı söz konusu tehlike ve alternatif projeler konusunda bilinçlendirerek, daha etkili kılınmaya çalışılacağını söyledi. İlk etapta bir teknik bilirkişi heyetinin yapılması planlanan hidrolik santralin yol açacağı felaketler ve alternatif çözümlerle ilgili rapor hazırlayacağını da ekledi.
İsmail Bucaklişi ise sorunun sadece Fındıklı dereleri ile sınırlı olmadığına ve bütün Karadeniz'de yaklaşık olarak her 10 km arayla bulunan derelerin aynı kötü sonla karşı karşıya kalabileceğine, bunu sadece Fındıklı ile sınırlı düşünmemek gerektiğine dikkat çekti.
28 Nisan Cumartes i günü saat 12.00'de Küresel Eylem Grubu'nun Kadıköy'de düzenleyeceği mitinge Fındıklı Derelerini Koruma Platformu olarak, herkesi "NE KÖMÜR, NE PETROL, NE NÜKLEER, GÜNEŞ, RÜZGAR BİZE YETER!" sloganıyla derelerimize ve doğamıza sahip çıkmak adına büyük bir katılımla mitingde yer almaya çağırıyoruz.
http://kureseleylemgrubu.wordpress.com/?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=43
Lazuri.Com / 21.04.2007 (Foto: Fatih Sultan Kar, Aysun Kal) |