FORUM KONUK DEFTERI MOVIE FLASH KLIPLER Lazca Dil Kursu Oropask´ani Vordamt... "Sevgini Büyütüyoruz... / Fatih S.Kar / Birgün - 07.11.2007 / Lazuri.Com
 

"KARADENİZ SATILIK DEĞİLDİR"

Devrim Şahinbaş
Pazar - Birgün

 

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 15 yıldır Karadeniz'e sahip çıkmak isteyenlerle, iktidar arasında bir kavga-mücadele sürüyor. Doğu Karadeniz Sahil Yolu ile başlayan ve Fırtına Vadisi'nde yapılmak istenen hidro-elektrik santralları (HES) ile devam eden Artvin'de siyanürlü altın arama çalışmaları ile hızlanan tartışma bugünlerde doruğa çıktı. Artık bölgenin her noktasından tepki yükseliyor. Rize'nin Pazar ilçesinde gerçekleştirilen "Yurttaş Buluşması" da bu tepkilerden sadece biri. Buluşmayı organize eden "Karadeniz Satılık Değil Platformu" Sözcüsü Yaşar Aydın'la bölgedeki gelişmeleri ve platformu konuştuk.

 

»Niçin bir platform kurma gereği hissettiniz ve niçin "Karadeniz Satılık Değil" adını verdiniz?

Yılardır Doğu Karadeniz Bölgesi'nde gerek doğa tahribatı gerekse çay ve fındıkta yaşanan olumsuzluklara karşı bir tepki ve bu tepkinin dile getirildiği platformlar ve örgütlenmeler var. Ama bugün yaşamaya başladığımız süreç bunlardan çok daha farklı ve kapsamlı. Bügün atılan adımlar gözü para hırsını bürümüş bir tüccarın ya da yandaşlarına iş yaratma uğraşındaki politikacının attığı adımlar değil. Düşünün aynı anda 500 civarında HES yapımı için ihale yapılıyor. Devlet bu ihaleyi yaparken firmaya üreteceği enerjiyi 10 yıl boyunca satın alma garantisi verirken 49 yıllığına da suyun kullanım hakkını veriyor. Kadastro geliyor ve yüzlerce yıldır kullandığınız araziler orman diye elinizden alınıyor. Acaba hükümet ormanları ve yeşili korumak için mi bunu yaptı derken gerçekleşen bir yasa değişikliği süreci netleştiriyor. Yasaya göre konusu geçen arazilerde daha önce Orman Bakanlığı'na ait olan yatırım izni Turizm Bakanlığı'na da veriliyor. Yani orman diye elimizden alınan araziler, bir iki ay sonra orman vasfını yitirdi diye yatırıma açılabilir.

 

Tüm bu gelişmeler yetmezmiş gibi bölgenin en önemli kurumu olan ÇAYKUR'un özelleştirilmesi iktidar partisi yetkilileri tarafından alıcıları ile birlikte konuşulmaya başlıyor. Bunları yan yana koyduğunuzda ortaya çıkan fotoğraf, bölgeyi satın almak için yanıp tutuşan uluslararası sermaye ve yerli ortaklarıyla burayı satmak için uğraşan iktidardan başka bir şey değildir. Fotoğraf böyle olunca bize düşen de hükümetin Karadeniz'in göbeğine diktiği "suyu, toprağı, çayı satılıktır" tabelasını söküp kocaman harflerle "satılık değil" tabelasını çakmaktır.

 

»Platformun geldiği aşamadan söz eder misiniz?

 

İlk etkinliğimizi Pazar'da gerçekleştirdik. Burada su havzalarını koruyanlarla ÇAYKUR'u bekleyen işçi temsilcilerini buluşturduk. Gelişmeden doğrudan etkilenecek yerel yöneticilerle kadastro mağdurları yan yana geldi. Bu yan yana gelişi hızla tüm bölgeye yaymak istiyoruz. Şavşat'ta yapılmaya çalışılan HES'le, Ardeşen'in Işıklı köyündeki arazi kamulaştırılmasının ortak noktasının sermayenin pervasız saldırısı olduğunun bilence çıkarılmasına uğraşıyoruz. Adı ister platform ister başka bir şey olsun, önemli olan suyunu, toprağını ve ekmeğini savunanların aynı cephede yer alması. Bu topyekûn saldırıya ancak böyle karşılık verebiliriz.

 

»Başarı şansı var mı?

 

Buralarda toprak ve su hâlâ kutsaldır. Göç etmiş, yıllardır bölgeye uğramamış olsa bile ata yurdunu satmaz bölge insanı. Satan ayıplanır. O yüzden "babalar gibi satarım" diyeni sevmez. Analar gibi koruyanı makbuldur. Biz de bir ananın çocuğunu koruduğu gibi toprağımızı, suyumuzu ve ekmeğimize sahip çıkacak koruyacağız. Bu konuda bölgede yaşayanlardan yana hiçbir tereddüt taşımıyoruz. Her etkinlikte söz alan yurttaşların tepkisi bunu gösteriyor.

Devrim Şahinbaş Pazar

***

Pazar ilçesinde yurttaş buluşması

Karadeniz Satılık Değil Platformu'nun organize Yurttaş Buluşması Pazar'da gerçekleşti. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı toplantı yapılan sunumlardan sonra müzik dinletisi ve horonlarla son buldu. Toplantıda Platform adına Yaşar Aydın konuşurken, Pazar Belediye Başkanı Hikmet Hatırnaz, Derelerin Kardeşliği Platformundan Avni Ertaş ve Tek-Gıda İş Pazar Temsilcisi Metin Posta birer sunum gerçekleştirdi.

"BİRLİKTE MÜCADELE"

Başkan Hikmet Hatırnaz yaşanan tüm gelişmelerin insana ve doğaya rağmen gerçekleştiğini söyleyerek, "Ne kadastro çalışmalarında, ne HES'lerde ne de ÇAYKUR'da bölge ve ülke insanının çıkarı gözetilmedi. Doğamız geri dönüşü olmayacak biçimde tahrip edilirken, insanımız da kendi toprağında yaşayamaz hale getiriliyor" dedi. Hatırnaz bu gelişmeler karşısında sessiz kalınamayacağının altını çizerek, yöneticisinden, üreticisine, işçisine kadar birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

"Derelerin Kardeşliği Platformu" adına konuşan Avni Ertaş ise su havzalarda başlayan mücadele sürecini ve gelinen noktayı anlattı. Ertaş, "Her gün yeni bir HES projesi ile karşı karşıya geliyoruz. Hiç atlamadan hepsinde yasal süreci başlatıyoruz. Ama asıl olan bölge halkının mücadelesi. Duyarlılığın geliştiği her yerde başarı kazanıyoruz" dedi.

"TAŞERON SENDİKAYI PÜSKÜRTTÜK"

Tek-Gıda İş adına konuşan Metin Posta ise bölgede yaşanan sendikal mücadelenin esas olarak özelleştirme projesi olduğuna dikkat çekerek, "İşçilerimiz hiçbir dönem karşılaşmadıklara kadar baskıyla karşılaştı. Sürgün, yer değiştirme gibi tehditler yapıldı. İktidar partisi ve onun atadığı yöneticiler bu işin öncülüğünü yaptı. Tüm bunlara rağmen taşeron sendikayı püskürtmeyi başardık. Sırada ÇAYKUR'u satın almak için bölgeye gelecek olanlar" var şeklinde konuştu. Etkinlik daha sonra genç müzisyenlerin ezgileri ve horonla son buldu.

 

Kaynak: Birgün Gazetesi»» - 07.10.2008



..

HORON & TULUM
Horon ve Tulum Kursu

Lazca Kurs
Lazuri Doviguram

KAZIM KOYUNCU (DVD)
Sarkilarla Geçtim Aranizdan - Kazim Için Bir Film

KARAKUTU

   

 
Copyright © 2002-2024 Lazuri.Com | Telif Hakları saklıdır.